Mikä on RTK?
RTK (Real-Time Kinematic) on satelliittipaikannustekniikka, joka tarjoaa erittäin tarkan sijaintitiedon. Se käyttää tukiasemaa ja liikkuvaa vastaanotinta, jotka kommunikoivat keskenään reaaliajassa, joka mahdollistaa senttimetrin tarkkuuden. Korjaussignaali välitetään RTK vastaanottimelle yleisimmin verkkoyhteyden kautta, joka on maataloudessa pitemmän käyttöetäisyyden takia parempi vaihtoehto. EFIX automaattiohjaukset ovat aina vakiona RTK valmiita, tarvitset vain internet yhteyden johon riittää edullinen laitenetti liittymä.
Mikä on NTRIP?
NTRIP (Networked Transport of RTCM via Internet Protocol) on protokolla, joka mahdollistaa reaaliaikaisten differentiaalinavigointitietojen siirtämisen internetin kautta. Tämä tarkoittaa, että RTK-laitteet voivat vastaanottaa reaaliaikaisia korjaustietoja verkon kautta.
NTRIP-verkko koostuu useista komponenteista:
Tukiasema: Tukiasema sijaitsee tunnetussa kiinteässä paikassa ja vastaanottaa signaaleja GPS-satelliiteista. Tukiasema laskee virheen (eli differentiaalikorjaustiedot) vertaamalla tunnettua sijaintia vastaanotettuihin satelliittisignaaleihin
NTRIP Caster: Tukiasema lähettää differentiaalikorjaustiedot NTRIP Casterille (tietopalvelin), joka välittää ne internetin kautta.
RTK-vastaanotin: RTK-vastaanottimet, kuten automaattiohjausjärjestelmät, yhdistävät NTRIP Casteriin mobiiliverkon kautta ja vastaanottavat differentiaalikorjaustiedot reaaliajassa.
Tarvitsenko RTK-tarkennusta automaattiohjauksessa?
RTK-tarkkuus on tarpeen, jos haluat varmistaa, että pellon rajat ja ajolinjat pysyvät paikallaan. Tämä on erityisen tärkeää, jos teet toistuvia ajolinjoja tai tarvitset tarkkaa sijaintitietoa esimerkiksi kylvössä tai sadonkorjuussa. EFIX automaattiohjaus järjestelmissä tarjolla on aina myös ilmainen sateliittipohjainen H-PPP (High-Precision Point Positioning), jolla saavutetaan jopa alle viiden senttimetrin tarkkuus ilman tukiasemaa. EFIX eSteer 20 MAX -mallissa vaihtoehtona on myös maksullinen EFIX-PPP (Precise Point Positioning) tarkennus.
Tarvitsenko oman tukiaseman?
Oma tukiasema tuo varmuutta ja luotettavuutta RTK-korjaussignaalin käyttöön, mutta sinulla on useita vaihtoehtoja kuten julkiset tukiasemat, kaupalliset korjaussignaalit, sekä vaihtoehtoiset ratkaisut kuten H-PPP ja EFIX-PPP tarkennukset. Yhteinen tukiasema voi olla kustannustehokas ratkaisu, jos sinulla on suuri tila tai jos haluat jakaa tukiaseman naapurien kanssa.
Julkiset tukiasemat
Palveluissa kuten Centipede-RTK ja RTK2go on tarjolla julkisia tukiasemia, joita pystyt hyödyntämään ilmaiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että tukiasemat ovat usein yksityishenkilöiden tai organisaatioiden ylläpitämiä. Suosittelemme siis aina mahdollisuuksien mukaan ottamaan yhteyttä aseman omistajaan käytöstä, jotta voit varmistaa, että asema on aina käyttökunnossa ja mahdollisesti maksaa pientä maksua käytöstä. Myös oma F-NET PRO tukiasemamme löytyy näistä palveluista, ja on käytettävissä kaikille maksutta.
RTK2go
on yhteisöpohjainen NTRIP Caster, joka mahdollistaa GNSS-korjausvirtojen julkaisemisen muiden käytettäväksi ilman korvausta. Voit tarkistaa sinua lähimmän tukiaseman tästä linkistä ja klikkaamalla ”View All”.
Miten yhdistän RTK2go-tukiasemaan?
Tarkista kartalta sinua lähimmät tukiasemat ja syötä seuraavat tiedot laitteesi korjaussignaalin määritykseen. Rivien nimitykset voivat poiketa laitevalmistajasta tai ohjelmistoversion mukaan.
Tukiasema: Haluamasi tukiaseman tallennusnimi.
Protokolla: CORS
Palvelimen IP: www.rtk2go.com
Portti: 2101
Lähdelista: Tukiaseman nimi, joka näkyy kartalla.
Käyttäjänimi: Oma toimiva sähköpostisi
Salasana: none
Centipede
on NTRIP Caster -palvelu, joka on todettu vakaammaksi vaihtoehdoksi RTK2go:lle. Voit tarkistaa sinua lähimmän tukiaseman kartalta tästä linkistä.
Miten yhdistän Centipede-tukiasemaan?
Tarkista kartalta sinua lähimmät tukiasemat ja syötä seuraavat tiedot laitteesi korjaussignaalin määritykseen. Rivien nimitykset voivat poiketa laitevalmistajasta tai ohjelmistoversion mukaan. Centipede palvelussa kaikki tukiasemat eivät ole "virallisia", joten niitä ei löydy lähdelistasta. Tässä tapauksessa syötä ensin tukiaseman nimi lähdelista kohtaan ja vasta sen jälkeen palvelimen IP.
Tukiasema: Haluamasi tukiaseman tallennusnimi.
Protokolla: CORS
Palvelimen IP: caster.centipede.fr
Portti: 2101
Lähdelista: Tukiaseman nimi, joka näkyy kartalla.
Käyttäjänimi: centipede
Salasana: centipede